MIKÄ ON MÄNNÄN TEHTÄVÄ MOOTTORISSA? MÄNNÄT OSA 1/2

IRP nordic Mercedes E63S AMG, Mercedes CLS63S AMG takomännät ja takokiertokanget. Takomäntäsarjat ja kiertokanget italian RP valmistamia. Mäntäsarjat, kiertokanget ja muut osat moottoriurheiluun. Mäntä ja kanki moottoriin.

MÄNTÄ SIIRTÄÄ POLTTOAINEEN RÄJÄHDYKSEN LIIKE-ENERGIAKSI, JOTA AUTON LIIKKEESEEN TARVITAAN!

Mäntä sijaitsee moottorin sylinterissä, jossa se liikkuu edestakaisin. Männän tehtävänä on siirtää polttoprosessin aikana syntynyt kaasunpaine sylinteristä kampiakselille, josta se välittyy liike-energiana voimansiirron kautta renkaisiin. Mäntä pysähtyy ylä- ja ala kuolokohtaan kaksi kertaa, sylinterin ylä- ja alaosassa, jos moottori kiertää 8000 rpm, silloin näitä pysähdyksiä tulee 16000 kertaa minuutissa.

Miten mäntä toimii moottorissa?

Polttoaineen palamisesta syntyvä paineaalto liikuttaa sylinterissä olevaa mäntää.

 • Sylinterin imuventtiili avautuu, jolloin mäntä laskeutuu alas. Männän laskemisesta tullut alipaine imee ilmaa ja polttoainetta sylinterin palotilaan.
 • Mäntä koskettaa sylinterin pohjaa, imuventtiili sulkeutuu ja ilmapolttoaineseos puristuu.
 • Mäntä nousee ja puristaa ilman ja polttoaineen seosta palotilassa. Männän lähestyessä ylintä kohtaa. Sytytystulppa antaa kipinän, joka aiheuttaa seoksen räjähdyksen. Mäntä laskee. Venttiilit pysyvät kiinni.
 • Mäntä saavuttaa sylinterin pohjan, pakoventtiili avautuu ja pakokaasut poistuvat venttiilin kautta pakosarjaan. Imuventtiili pysyy kiinni.

Männän liikkuessa edestakaisin sylinterissä, kiertokangen pää liikkuu samalla tavalla. Kiertokanki on männäntapilla kiinni männässä ja kangen alossa on kiinni kampiakselissa. Mäntien ja kiertokankien pystysuora liike muuntuu pyörimisliikkeeksi, jota auton renkaiden pyörittämiseen tarvitaan. Kampiakseli siirtää voimaa myös lukuisille muille osille, kuten laturille, ilmastoinnin kompressorille, venttiileille, öljypumpulle jne.

Männän tulisi olla tiivisti sylinterissä, jonka vuoksi männän halkaisija on lähes sama kuin sylinterin halkaisija. Tämän lisäksi mäntään laitetaan männänrenkaat, jotka tiivistävät männän ja sylinterin noin 0,1mm välyksen.

Mikä on mäntä?

Mäntä on halkaisijaltaan pyöreä alumiininen tai metallinen osa, joka on kiinni kiertokangessa ja liikkuu moottorin sylinterin sisällä. Mäntiä ja kankia on moottorissa aina saman verran ja yksi mäntä on kiinni yhdessä kangessa. Moottorin joka sylinteriin tulee yksi mäntä ja kanki. Mäntäsarjassa on mäntien lisäksi männänrenkaat, tapit ja lukot (jotta tappi ja kanki pysyvät männässä kiinni).

Montako mäntää on moottorissa?

Mäntien määrä vaihtelee moottoreittain sylintereiden lukumäärän mukaisesti. Esimerkiksi BMW N52B30 moottorissa on kuusi sylinteriä eli 6 mäntää ja 6 kiertokankea. Mitsubishi Lancer Evo:ssa vastaavasti 4 mäntää ja 4 kankea.

IRP TAKOMÄNTÄSARJA, BMW N52B30 Mäntiä on 6kpl, tappeja 6kpl, lukkoja 12kpl, ölyrenkaita 6kpl männänrenkaita12kpl

IRP TAKOKIERTOKANGET, BMW N52B30 Kankia 6kpl ja pultteja 12kpl.

IRP nordic Alfa Romeo / Fiat / LanciaAMG takomännät ja takokiertokanget. Takomäntäsarjat ja kiertokanget italian RP valmistamia. Mäntäsarjat, kiertokanget ja muut osat moottoriurheiluun. Mäntä ja kanki moottoriin.

Seuraavassa Blogijulkaisussa kerromme, mitä eroa on vakiomännillä ja takomännillä! Silloin luvassa myös tuotepaketin ARVONTA!

 

KERRO KOMMETTIKENTÄSSÄ, TIESITKÖ TÄMÄN MÄNNISTÄ?

 

Terveisin IRP Nordicin Team, Hanna

 

Käy myös lukemassa blogista:

Miksi kannattaa käyttää korkealaatuisia takomäntiä ja kiertokankia?

 

Kommentit kirjoitukseen “MIKÄ ON MÄNNÄN TEHTÄVÄ MOOTTORISSA? MÄNNÄT OSA 1/2

 1. Eemeli kommentoi:

  Paljonko esim. tuon n52b30 koneen takomäntä painaa verrattuna vakioon? Entä kiertokanget?

  • Hanna kommentoi:

   Hei,

   Teimme videon tänään IRP Nordic:n somekanaviin, jossa punnitsimme BMW N52B30 moottorin vakiomännän ja Italian RP:n takomännän. Italian RP:n takomäntä painaa 293g ja vakiomäntä painaa 314g. Italian RP:n takomännässä on puristussuhdetta lisäävä harjanne männän päällä ja silti se on kevyempi kuin vakiomäntä. Myöhemmin julkaistavassa somevideossa kerromme kiertokangista lisää. Kangista on tulossa myös oma blogijulkaisu.

   – IRP Nordicin team, Hanna

   • Hanna kommentoi:

    Yllä olevasta linkistä pääsette katsomaan youtubesta videon, jossa punnitsemme Italian RP:n takomännän ja vakiomännän.

    -IRP Nordicin team, Hanna

 2. Janne H kommentoi:

  Minkälainen vaikutus on männän painolla jos esim laittaa 40g kevyemmät männät niin paljonko vaikutus on 8000 rpm koerroksilla

 3. Pingback: MITÄ EROA ON VAKIOMÄNNÄLLÄ JA TAKOMÄNNÄLLÄ? MÄNNÄT OSA 2/2 - IRP Nordic

 4. Pingback: KYSYMYKSIÄ MÄNNISTÄ? MÄNNÄT OSA 3 - IRP Nordic

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *