MITÄ EROA ON VAKIOMÄNNÄLLÄ JA TAKOMÄNNÄLLÄ? MÄNNÄT OSA 2/2

IRP nordic Nissa GTR / Nissan R35 / VR38DETT takomännät ja takokiertokanget. Takomäntäsarjat ja kiertokanget italian RP valmistamia. Mäntäsarjat, kiertokanget ja muut osat moottoriurheiluun. Mäntä ja kanki moottoriin.

TAKOMÄNTÄ TEHDÄÄN TAKOALUMIINISTA KONEISTAMALLA. VAKIONA AUTOISSA OLEVA VAKIOMÄNTÄ, ON TEHTY VALUALUMIINUSTA VALAMALLA MUOTTIIN.

Kun halutaan autoon lisää voimaa ja tehoja varsinkin motorsportissa / autourheulussa olisi moottoriin hyvä vaihtaa takomäntä, joka kestää voimakkaita iskuja, korkeita lämpötiloja sekä painetta jota moottorista syntyy.

Mikä on takomäntä ja miten se valmistetaan?

Takomäntä on takoalumiinista koneistettu mäntä.

Italian RP:n takomännät valmistettaan 2618 takoalumiinista. Mäntä koneistetaan alta ja päältä, niin ettei siihen jää ylimääräistä painoa. IRP:n alumiini on seostettu niin, että se kestää hyvin voimakkaita iskuja, korkeita lämpötiloja ja paineita, joita moottorissa syntyy kun polttoaine jatkuvasti räjähtää männän yläpuolella jokaisen sytytys tapahtuman jälkeen.

Mikä on vakiomäntä ja miten se valmistetaan?

Vakiomäntä valmistetaan alumiinista valamalla. Muottiin kaadetaan sulaa alumiinia ja laitetaan kansi päälle. Valamalla materiaaliin jää enemmän huokosia.

Mitä eroa takomännän ja vakio männän välillä on?

Takomännät valmistetaan koneistamalla, eikä materiaalissa ole ollenkaan huokosia. Tämän vuoksi takomäntä on kestävämpi kuin valettu vakio mäntä. Koneistettu takomäntä kestää jopa 2000 hevosvoimaa ja vakio mäntä vain hyvin rajoitetun tehon lisäyksen. Lisäksi saavutetaan haluttu puristussuhde takomännän lakea muotoilemalla.

Missä tilanteessa olisi hyvä vaihtaa moottorin vakiomännät takomäntiin?

Mikäli moottoria viritetään tai kierroslukua nostetaan yli 15% valmistajan ilmoittamaan tehoon verrattuna, silloin olisi hyvä harkita takomäntiä ja takokierokankia, moottorin kestävyyden takaamiseksi. Takomännät ovat välttämättömiä motorsportissa, kun moottorin tehoa halutaan kasvattaa ja kierroslukua nostaa.

Alla video Pekan tekemästä mäntä testistä. Pekka lyö kirveellä vakiomäntää ja Italian RP:n takomäntää. Testin takomäntä oli käytetty ja vakiomäntä oli uusi. Katso video ja kerro mitä ajatuksia kirvestesti herättää.

ARVOMME VASTAAJIEN KESKEN IRP NORDICIN TUOTEPAKETIN

Katso video ja kerro Blogin kommenttikentässä, mitä ajatuksia video herätti?

Kommenttoijien kesken arvomme tuotepaketin:
-Puma BMW Motorsport t-paita, IRP Nordicin brodeerauksella (miesten malli koko M, L tai XL)
-IRP Nordicin kesäpipo
-Italien Rods and Pistons avainnauha
-Fazerin sulkaalevy

Kirjoita kommenttiin myös, minkä kokoisen paidan haluaisit?

IRP Nordicin blogi kirjoituksen männän tehtävä moottorissa arvonnan tuotepalkinto. IRP Nordicin pipo, Puma Motorsport BMW t-paita, Italitien RP kaulanauha ja fazerin suklaalevy.

Arvonta suoritetaan vastanneiden kesken 7.5.2024. Arvonnan voittajalle ilmoitetaan tämän blogikirjoituksen kommenttikentässä ja voittajalle laitetaan sähköpostia (laita sähköpostiosoitteesi sille tarkoitettuun kohtaan kirjoittaessasi kommenttia, sähköpostiosoite ei näy muille kuin sivuston ylläpitäjille).

 

Terveisin IRP Nordicin Team, Hanna

 

Käy lukemassa blogista myös:

MIKÄ ON MÄNNÄN TEHTÄVÄ MOOTTORISSA? MÄNNÄT OSA 1/2

MIKÄ ON MÄNNÄN TEHTÄVÄ MOOTTORISSA? MÄNNÄT OSA 1/2

Miksi kannattaa käyttää korkealaatuisia takomäntiä ja kiertokankia?

Kommentit kirjoitukseen “MITÄ EROA ON VAKIOMÄNNÄLLÄ JA TAKOMÄNNÄLLÄ? MÄNNÄT OSA 2/2

 1. Niko saari kommentoi:

  Siellähän kaikki tarpeellinen lukeekin takomännän ja valumännän eroista 👆👌

 2. Hanna Häkkinen kommentoi:

  ARVONTA SUORITETTU JA VOITTAJA ON LAURI LEPPÄNEN!
  Onnea voittajalle ja KIITOS kaikille osallistujille!

  Terveisin:
  IRP Nordic team, Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *