MOOTTORIN HENKIVAKUUTUS!

BMW N52B30 moottorin harmoninen vaimennin eli Harmonic balancer, Harmonic damber, kampiakselin hihnapyörä / vaimennin tai värinävaimennin

Harmonic Balancer on kriittinen osa moottorisi pitkäikäisyyden ja suorituskyvyn takaamiseksi.

Harmonic Balancer / Damper on usein väärinymmärretty osa, sen tarkoitus ei ole tasapainottaa moottorin pyörivää massaa, vaan se hallitsee / vaimentaa moottorin harmonisia värähtelyjä, joita torsionaalinen värähtely luo. Torsiolla tarkoitetaan kappaleen vääntymistä vääntömomentin seurauksena.

Ross Performance Parts hyödyntää viimeisintä teknologiaa Harmonic Balancer / Damperien valmistuksessa tuottaakseen tehokkaan vaimennusratkaisun, joka suojaa moottoria vahingolliselta värinältä.

Ensivilkaisulla paikallaan oleva teräskampiakseli saattaa vaikuttaa jäykältä, mutta kun riittävä voima tuotetaan, niin kampiakseli pyörii ja polttoaine räjähtää sylinterissä, kampiakseli taipuu, joustaa ja vääntyy.

Oikeanlainen vaimennin pystyy vähentämään kampiakseliin kohdistuvia torsionaalisia jännityksiä, jotka rajoittavat moottorin tehon ja vännön potentiaalia.

Harmoninen vaimennin ei suoraan lisää hevosvoimia, mutta oikean kokoinen vaimennin mahdollistaa moottorin toiminnan suunnitellulla tavalla, nokka-akselin ajoituksen vakaana pysymisen ja moottorin eliniän pidentymisen.

Harmonic Balancer asennetaan moottorin kampiakselin etupäähän vaimentamaan ja hajottamaan torsionaalisen kampiakselin liikkeen ja siitä seuraavat harmoniset värähtelyt.

Mäntä pysähtyy ylä- ja ala kuolokohtaan kaksi kertaa, sylinterin ylä- ja alaosassa, jos moottori kiertää 8000 rpm, silloin näitä pysähdyksiä tulee 16000 kertaa minuutissa. Voidaan kuvittella kuinka paljon voimaa ja iskua se tuottaa moottorissa. Nämä torsiovärähtelyt luovat resonanssin.

Jokaisella esineellä on luonnollinen taajuus tai resonanssi, arkipäiväinen esimerkki on äänirauta. Äänirauta resonoi luonnollisella taajuudellaan, ja ääniraudan tuottama ääni liittyy suoraan sen värähtelytaajuuteen. Lyömällä äänirautaan kovempaa ei muuteta sen ääntä, mutta se lisää värähtelyn voimakkuutta ja kestoa, vahvistaen sen luonnollista taajuutta.

Pitkittynyt rasitus johtaa rasitusmurtumaan. Eli esine värähtelee itsensä kappaleiksi. Samoin kampiakselilla on taajuus. Torsiovärähtelyt ja siitä seuraavat harmoniset värähtelyt vähentävät merkittävästi kampiakselin, laakereiden ja niihin liittyvien komponenttien käyttöikää.  Aiheuttaen välittömän vian, jos kampiakseli toimii tai kulkee vahvistetun resonanssin läpi. Myös muut tekijät vaikuttavat moottorin harmonisiin värähtelyihinmukaan lukien männän liikkeen nopeus, jakoketjun löysyys, nokka-akselin ylin kohta ja sylinterin polttoaineen räjähdyksestä johtuvat värähtelyt.

Harmonic Balancer tunnetaan myös nimillä:

  • Harmoninen vaimennin, Harmonic damper
  • Kampiakselin hihnapyörä, Crankshaft pulley
  • Kampiakselin vaimennin, Crankshaft damper
  • Vääntövaimennin, Torsional damper
  • Värinävaimennin, Vibration damper

Miksi Harmonic Balancer / Damper on moottorin henkivakuutus ja ehdoton varsinkin Race autoissa?
Valitse alla olevista oikea vaihtoehto:

a). Tasapainottaa kytkintä
b). Vaimentaa moottorin harmonisia värähtelyjä
c). Tuo lisää hevosvoimia ja vääntöä

Kirjoita kommenttikenttään oikea vastaus (a, b tai c). Oikein vastanneiden kesken ARVOMME PIPON! Haluaisitko PIRELLIN talvipipon vai IRP Nordicin ohuemman pipon? Laita vastauksesi jälkeen kumman pipon sinä haluaisit itsellesi.

Meillä on Ross Performance Partsin Harmonic Balancereiden edustus.
Valitsimme Ross Performance Partsin tuotteiden edustuksen, omien hyvien kokemusten perusteella ja käytämme oman teamin ralliautossa Ross Performance Partsin tuotteita.

Käy tutustustumassa verkkokaupassamme Harmonic Balancareihin
Alla linkit suoraan tuotteisiin:
BMW N52B30 / N54B30
BMW M3 S50B30 / S50B32
BMW M42B18 / M44B19
BMW M50B25 / M52B25
BMW M54B30
FORD 5.4L V8
MERCEDES-BENZ MB104
MERCEDES-BENZ OM606
MITSUBISHI EVO 1-9
SUBARU IMPREZA

Tutustu myös muihin verkkokauppamme laadukkaisiin moottoriurheilun tuotteisiin
www.irpnordic.com

 

Terveisin IRP Nordicin Team, Hanna

18 thoughts on “MOOTTORIN HENKIVAKUUTUS!

  1. Hanna says:

    Arvonta suoritettu! Meidän somekanavista löytyy video, jossa arvoimme voittajat! Päädyimme arpomaan sekä IRP:n että Pirellin pipot! Jarmo Kiviniemi voitti IRP:n pipon ja Lotta Vatanen Pirellin pipon. Onnea voittajille!

    Terveisin: IRP team, Hanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *